1. Általános tudnivalók

A design-padlóburkolatok gyártásakor az Európai Unióban hatályos jogszabályokat, az általánosan elfogadott szakmai normákat, valamint a technika mindenkori állását vettük figyelembe.

A padlóburkolat optimális használatához, mint ahogy az elasztikus értékmegőrzéséhez döntő fontossággal bír a ragasztási felület állapota, a felhasznált segédanyagok, valamint a burkolat lerakása is. A segédanyag gyártók kimerítő információkat nyújtanak a felület előkészítéséről és a ragasztókról. Csak egy gyártó termékeit alkalmazd egy-egy lerakás során!

A rendszeres minőségellenőrzés ellenére előfordulhatnak anyaghibák. Ezek kiküszöbölése érdekében, kérjük, ellenőrizd a modulokat lerakás előtt, hogy azok a termékmintákkal egyező minőségűek legyenek. Ekkor látható hibák, hiányosságok a lerakás, illetve a szabás után már nehezen kezelhetőek.

2. A ragasztási felület ellenőrzése és előkészítése

A padlóburkolatokat érintő hatályos jogszabályoknak, az általánosan elfogadott normáknak, valamint a technika mindenkori állásának megfelelően kell ellenőrizni és előkészíteni a munkafelületet. Többek között törés mentes, tiszta, húzás-nyomásálló és tartósan száraz felületnek kell lennie. Az építkezési módnak megfelelően figyelj a megengedhető nedvességtartalomra, illetve az esetleges vizesedésre is.

Nedvességelvezető, egyenletes, sima felület az előfeltétele a design-padlóburkolat szabályszerű lerakásának. A burkolat felszedéséhez ajánlatos egy 2 mm-es spakli használata.

A padlófűtés esetén figyelni arra, hogy a burkolat felülete közelében a hőmérséklet ne haladja meg a 27°C-ot.

3. A lerakás

A lerakás is a hatályos jogszabályoknak, az általánosan elfogadott szakmai normáknak, valamint a technika mindenkori állásának megfelelően történik.

A helyiség klimatikus követelmények betartása kötelező: legalább 15°C-os ragasztási felület, 18°C-os szobahőmérséklet és legfeljebb 65%-os páratartalom.

A padlóburkolatot és a segédanyagokat a lerakás előtt min. 24 órával el kell helyezni a helyiségben, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet. Illetve arra is figyelni kell, hogy a ragasztó megkötésének ideje alatt a helyiség klimatikus feltételei ne változzanak!

Ajánlatos, hogy a burkolni kívánt felületet előbb mérd le és a modulméreteknek megfelelően úgy oszd be, hogy a legkevesebb helyen kelljen a burkolatból vágni.

A ragasztónak a ragasztási felületre történő felviteléhez használj egy fogazott spaklit, majd „lépcsőzetesen” helyezd le a burkolatmodulokat úgy, hogy ne keletkezzen rés a darabok között. A lerakás után hengereld a felületet, hogy jól tapadjanak a ragasztóágyba. Ezt a műveletet kb. 45-60 perc múlva ismételd meg!

Fontos, hogy a padlóburkolatot fugaszorosan és terhelésmentesen rakd le!

Olyan termekben, helyiségekben, amelyekben a levegő nedvességtartalma, illetve a hőmérsékleti terhelés magasabb (például télikertekben), fontos, hogy ennek megfelelő ragasztót használj.

A padlóburkolat első terhelése csak a ragasztó tökéletes megkötése után lehetséges. További kérdések esetén fordulj technikusainkhoz.
A tisztítási és ápolási útmutatásainkat is érdemes figyelembe venni!