1. Általános tudnivalók

A design-padlóburkolatokat rendszeresen tisztítani kell, a tisztítás módját és intenzitását az határozza meg, hogy az illető helyiség burkolata mekkora terhelésnek, használatnak van kitéve. Ezen intézkedések optikai és higiéniai szempontból fontosak, mindezen túlmenően befolyásolják a padlóburkolat élettartamát is.

Az EXPONA DOMESTIC padlóburkolatok egy PU-védőréteggel – polyurethán réteggel – lettek bevonva, amely a burkolatot a koszolódástól és a kopástól óvja. Ez a védőréteg ugyanakkor megkönnyíti a padlóburkolat tisztítását és alapja a többi tisztítási intézkedésnek is.

2. Megelőző óvintézkedések

Már a padlóburkolat lerakásának tervezésekor figyelmet kell fordítani arra is, hogy a burkolatra minél kevesebb nedvesség és kosz kerülhessen. Ennek megfelelően szükséges lábtörlési alkalmasságok elhelyezése, melyeket úgy kell betervezni, hogy legalább hat lépéshossz nagyságúak legyenek.

3. A lerakást követő tisztítás

A padlóburkolat lerakását követően egy teljes tisztítás szükséges, amely során a különféle koszokat egy semleges vagy PU-tisztítószerrel maradéktalanul el kell távolítani. Befejezésképpen tiszta vízzel alaposan fel kell mosni, hogy a padlóburkolat semleges pH-értékben maradjon. Amennyiben szükséges, ajánlott a felületet egy (highspeed) polírozó géppel takarítani.

4. Első ápolási teendők

A PU-védőrétegnek köszönhetően nem szükséges első ápolási intézkedéseket végezni. A védőréteg kellő védelmet nyújt a padlóburkolatnak, de természetesen egy polymer-védőréteggel extravédelemmel lehet a burkolatot ellátni. Extra védőréteggel azokat a padlóburkolatokat kell bevonni, amelyek nagy terhelésnek, használatnak vannak kitéve. Ezen réteg felvitele előtt a 7. pontban kifejtett tisztítást kell elvégezni, ezt követően a vékony és egyenletes polymer-réteget felvinni. Amennyiben manuális ez a felvitel figyelj arra, hogy a használt kendő ne bolyhosodó legyen.

5. Általános takarítási útmutatók

Mindennapos tisztítás

Seperd vagy porszívózd fel a koszt. A makacs piszkokat semleges vagy PU-tisztítószerrel kezeld vagy amennyiben szükséges, egy polírozó-géppel polírozd a felületet.

Nedves tisztítás

A meglévő piszkokat egy nedves kendővel tisztítsd, szükség esetén semleges tisztítószerrel, majd egy jól kicsavart kendővel törölj utána.

Polírozás

Ezen eljárás során a padlóburkolatot egy ennek megfelelő géppel (legalább 400 fordulatszámú) és kellő mennyiségű tisztítószerrel végezd. Ez az eljárás a burkolat védőrétegét erősíti meg, mely ugyanakkor optikailag is szebbé teszi a felületet. Minden esetben megfelelő gép és ápolószer használata ajánlott.

6. Időszakos takarítások

Amennyiben olyan piszkok rakodnak a padlóburkolatra, amelyek a mindennapos tisztítások során nem szüntethetők meg, ilyenkor ajánlott egy időközi takarítás beiktatása, amelyet semleges vagy PU-tisztítószerrel a gyártó útmutatásainak megfelelően végezd el.

7. Alapos takarítás

Időközönként iktass be egy-egy alapos takarítást is, többnyire olyankor, amikor az időszakos takarítások eredményével már elégedetlen vagy. A gépi tisztítás után megfelelő ápolószerrel és felhordó pad-del kezeld a felületet.

Figyelj a tisztító és ápoló szerek kiválasztásánál, valamint az alkalmazott mechanikánál, hogy ezek egymással összeférhetőek legyenek és kövesd a gyártók használati utasításait.